Karavan Yapımı
Karavanda yaşamak ya da karavan ile gezmek herkesin hayatının bir döneminde hayali olmuştur. Hayatını özgürce yaşayabilecek bütçeye ve zamana sahip olan kişiler karavan yapımı ile hayallerine kavuşabilir. Hazır karavan satın alabilirsiniz, lakin DIY karavan yapımı çok daha keyifli olacaktır.
Karavan satın almak maliyetli bir iş gibi gözükebilir ki öyledir de. Lakin sıfırdan karavan yapımı ile çok daha konforlu ve hayalinizdeki karavana sahip olabilirsiniz. Eski bir araç satın alıp içini hayalinizdeki yürüyen eve dönüştürebilirsiniz. Karavan yapımı maliyeti karavan içerisinde kullanacağınız eşyalara bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu yüzden karavan yapımı fiyatları sizin zevkinize ve bir karavandan beklentinize bağlı olarak değişecektir. İnanın karavan yapımı içeriğimizde vereceğimiz fikirler ile çok kolay hale gelecek ve hayalinizdeki karavana bu sayede ulaşabileceksiniz.
Bugün sizler için karavan yapımı için gerekli malzemeler nelerdir bunları incelerken karavan yapımının detaylarını da sizlerle paylaşacağız. Ayrıca motorlu araçların arkasına bağlanan çekme karavan yapımı için de aynı aşamaları gözden geçirebilirsiniz.
Karavan Yapım Yöntemleri için öncelikle yapacağınız karavanda nelere ihtiyacınız var bunu bilmelisiniz. Aşağıdaki listede karavan yapmaya başlamadan önce takip etmeniz gereken aşamaları sizler ile paylaştık!
5 Aşamada Sıfırdan Karavan Yapım
- Karavan İçin Araç Seçimi
- Karavan İç İzolasyonu
- Karavanın Elektik Tesisatı
- Karavanın Su Tesisatı
- Karavan Mobilya Seçimi
Karavan Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Bu karavan yapımı için gerekli malzemeler listesi oldukça uzundur Aşağıda bütün aşamaları detaylı olarak inceledik. Kısaca belirtmek gerekirse;
- Karavan için uygun araç seçimi
- İç izolasyon malzemeleri
- Kavak Kontrplak ( tavan, zemin ve duvar kaplamaları için – yatak yapımı için)
- Elektrik tesisatı için kablo, priz ve sabitleme aparatları
- Jel akü,
- Maceratör
- Su Deposu
- Güneş Paneli
- Banyo için duş teknesi, klozet
- Mutfak için; evye, batarya, ocak ve fırın
Kontrplak ile Karavan Yapımı Yöntemleri
-
Karavan İçin Araç Seçimi
Öncelikle işe karavan için doğru araç seçimi ile başlamanız gerekmektedir. Çünkü karavan çok uzun süre yollarda olacak, dayanıklı ve sağlam bir araç olması gerekmektedir. Karavan yapımı için genellikle PSA (Peugeot Société Anonyme) Grubu araçlar tercih edilmektedir. PSA Grubu araçlar karavan yapımına uygun araçlar içerisinde yer alır ve oldukça dayanıklıdır. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunmaktadır.
Eğer kırsal alanda çok fazla vakit geçirmeyi seviyorsanız 4×4 karavan bir araç seçimi yapmalısınız. Bu sayede eğimli alanlarda rahatlıkla aracınızı kullanabilirsiniz. Arazi tipi araçlar karavan yapımı için uygundur. Bu bağlamda PSA Grubu araçlar içerisinde yer alan;
- Citroen Jumper,
- Fiat Ducato,
- Peugeot Boxer
Gibi araçları tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra karavan için minibüs, otobüs ya da panelvan araçları tercih edebilirsiniz. Bu tamamen yaşam alanınızı nasıl kullanmak istediğinize bağlıdır. Büyük bir karavan tercih ederseniz yapım maliyeti daha yüksek olur, küçük bir karavan tercih ederseniz yapım maliyeti daha düşük olur.
-
Karavan İç Kaplama Malzemesi
Şimdi içini hayal ettiğiniz gibi tasarlama vakti. Öncelikle karavanın izolasyonu için iç kaplama malzemesi sağladığınızdan emin olun. Çünkü karavan yapımında dikkat edilmesi gerekenler içerisinde en çok izolasyon önemlidir. Hem ısı yalıtımı hem de ses yalıtımı için kullanabileceğiniz malzemeleri aşağıda görebilirsiniz. Özellikle karavanı yaz ve kış aylarında kullanacak iseniz yazın terletmeyen kışın ise üşütmeyen türde bir izolasyon yapmanız gerekmektedir.
Karavan iç kaplama noktasında kullanabileceğiniz en dayanıklı malzeme kontrplaktır. 2 çeşit kontraplak rahatlıkla kullanılabilir. Biri Kavak kontaplak ve su kontrası dediğimiz Huş kontrplak özellikle karavan zemin izolasyonu ve duvar izolasyonu için gereklidir. Ayrıca açık tonlarda olduğu için huş kontrplak karavanın içini daha geniş göstermektedir. Daha geniş ve ferah bir karavan ile kim mutlu olmaz ki?
Huş kontrplak için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Faydalarını görüp, sipariş verebilirsiniz.
Bunun yanı sıra karavanın iç izolasyonu için Epoksi koruma yapınız.
-
Karavan Elektrik Tesisatı
Karavan iç izolasyonu sağlandıktan sonra elektrik tesisatı yapımına geçilmelidir. Elektrik tesisatı yaparken yanmaz kablo tercih ettiğinizden emin olunuz. Bunun yanı sıra kabloları tesisata sabitlemeyi de unutmayınız. Çünkü araç sürekli hareket halinde olacağı için kabloların sabit bir şekilde monte edilmesi gerekmektedir. Bu sayede yangın gibi problemlerin önüne geçilebilir.
Elektrik tesisatını yaptırdıktan sonra nasıl tasarruf edebileceğiniz konusu aklınıza gelecektir. Bunun için de güneş paneli kullanmanızı öneririz.
Karavan İçin Güneş Paneli
İhtiyacınız olan enerjinin çoğunu güneş panelinden elektrik üreterek sağlayabilirsiniz.
Jel Akü Kullanımı
Jel aküler karavan için kullanılan akü çeşitlerindendir. Özellikle güneş panelinden gelen enerjiyi depolayarak sizlere tasarruf sağlayabilir.
İnvertör
Karavan içerisinde kullanacağınız elektronik eşyalarınız için gerekli olan bir üründür invertör. Araç içerisinde sağlanan elektriğin gücünü arttıran bu ürün karavan için kesinlikle kullanılması gereken bir üründür. 12 volt olan elektrik enerjisini 220 volta dönüştürebilme kapasitesi vardır. Bu da oldukça önemli bir dönüşüm aracı olduğunu gösterir.
-
Karavanın Su Tesisatı
Karavanın su tesisatı araç altına inşa edilir. Bunun yanı sıra karavanınız için su depolarına ihtiyaç duyacaksınız.
Temiz Su Deposu
Temiz su deposu genellikle 100-200 litre hacme sahip olan bir depodur. Aracın büyüklüğüne bağlı olarak temiz su deposunun hacmi değişir. Genellikle aracın arkasına temiz su deposu montajı yapılır. Eğer aracınızın dengesini korumak istiyorsanız – ki bu çok önemli – dalgakıran kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.
Mutfak Kirli Su Deposu
Mutfak kirli su deposunun kokmaması ve tıkanmaması için büyük atıkların içerisine atılmaması gerekir.
Tuvalet Kirli Su Deposu
Tuvalet ve banyo kirli su deposu için atıkların daha kolay parçalanması açısından maceratör kullanmanızı öneririz. Bu sayede tıkanma ve taşma durumu yaşanmaz. Tuvalet kirli su deposu siyah ya da gri renkte olur.
-
Karavan Mobilya Seçimi
Karavan için gerekli olan tüm tesisatlar yapıldıktan sonra sırada mobilya seçimi vardır. Bu karavan mobilya seçimi için öncelikle dayanıklı malzemeler seçmeniz gerektiğini belirtmek isteriz. Bu aşamada banyo, mutfak ve oturma alanı için mobilya seçimi ayrı ayrı yapılır.
- Banyo
Banyo için bir duş teknesi bir de klozete ihtiyacınız vardır. Bu aşamada portatif ürünlerin yer aldığı karavan için duş teknesi ve karavan için klozet araması yapabilirsiniz. Uygun fiyatlı ürünler ile kolaylıkla bu aşamayı geçebilirsiniz.
- Mutfak
Mutfak için seçeceğiniz ürünler bütçeniz ile doğru orantılıdır. Batarya, evye, ocak, fırın gibi ürünleri bütçenize uygun olanları tercih ederek tamamlayabilirsiniz.
- Mobilyalar
Mobilya seçimi karavan yapımı maliyeti konusunda ciddi bir kalemdir. Bu yüzden karavan iç dizaynı noktasında uygun fiyatlı ama uzun ömürlü mobilyalar tercih etmenizi öneririz. Özellikle karavan duvar, tavan ve zemin kaplaması için kontrplak tercih etmenizi öneririz. Kontrplak çeşitleri içerisinden en uygun olanı seçip karavan dizaynının iskeletini oluşturabilirsiniz. Panelvan karavan mobilya seçimi için bizi arayarak detaylı bilgi alabilir ve bütçe dostu ürünler için karavanınızı tamamlayabilirsiniz.
Karavan Yapımı Maliyeti
Karavan yapım maliyeti 2021 yılı itibari ile döviz kurunun değişimine de bağlı olarak 40.000 TL civarında olmaktadır. Bu aşamada karavan yapım maliyetini düşürmek için kendiniz bazı aşamaları yapabilir elektrik tesisatı, su tesisatı gibi zorlu işleri karavan yapım şirketlerine devredebilirsiniz. Bu sayede maliyetinizi düşürmüş olursunuz.
Satın alacağınız aracın fiyatı bu maliyete dahil değildir.
Karavan Yapım Videosu
Aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz karavan yapım videosunu izleyebilir ve fikir edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı karavan görsellerini de inceleyerek kendi karavanınız için fikir edinebilirsiniz.
Karavan Örnekleri
Kontrplak dan karavan yapımı ile alakalı bazı örnek fotoğlaflara bakalım.