Kontrplak ağaç malzemeden üretildiği için düz bir tahta şeklinde üretilir ve dekorasyon işlerinde genellikle bu parçalar kesilip birbirine monte edilerek bir ürün ortaya çıkarılır. Fakat bazı durumlarda kontrplakların bükülüp işleme alınması gerekmektedir. Gerekli boş alanların doldurulması için kontrplaklara şekil verilmesi gerekmektedir. Örneğin dekoratif bir kitaplık yapmak istiyorsunuz ve ürünün bazı yerlerinde kontrplağın bükülmesi gerekiyor. Bu durumda yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır.
Bayou olarak bugün evde kontrplak nasıl bükülür? Sorusunun cevabını arayacağız. Amacımız kontrplak malzemesine doğru kıvrımları vererek ortaya dekoratif güzel bir ürün çıkmasını sağlamaktır.
Bildiğiniz gibi kontrplak 3-5-7 gibi farklı katmanlardan oluşan doğal bir ahşap üründür. Kullanılacağı alana göre bu katman sayısı değişmektedir. Örneğin bazı alanlarda ince katmanlı kontrplak yeterli olabilir fakat kontrplak katman sayısı arttıkça dayanıklılığı da artar. O yüzden katman sayısı fazla olan plywood daha güçlü ve dayanıklı olmasını istediğiniz alanlarda kullanılmalıdır.
Katman sayısı artan plywood bükülmeye karşı daha dirençli olur. Çünkü birbirine yapıştırılan katmanlar attıkça bükülmesi zorlaşır. Zorlaştıkça da daha dayanıklı olur. Tabi ki katman sayısı artan kontrplaklar da bükülebilir. Bunun belli bir yolu vardır. Bugün sizlere bu yoldan ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.
Özellikle endüstriyel alanda kullanılan kontrplaklar için özel bir bükme yöntemi bulunmaktadır. Örneğin bir mobilya yapacaksınız ve bükülmüş kontrplağa ihtiyacınız var bunun en kolay yolu kontrplağı buharlı bir işlemden geçirmektir. Buharlanan kontrplak özel ekipmanlar sayesinde bükülür ve kullanıma hazır hale getirilir. Bu işlemi evde kendiniz de yapabilirsiniz.
Kontrplak Bükme Yöntemleri
Kontplak bükmenin birkaç yöntemi bulunmaktadır. Bunları sırası ile inceleyelim.
Buharda Bükme Yöntemi
Örneğin 10 mm kontrplağınız var ve bükmek istiyorsunuz. Bu işlemi evde kendiniz yapabilmeniz için öncelikle kaynamış suya ve buhara ihtiyacınız vardır. Kaynamış su bir kaba alınır ve kontrplak tabaka bu kaynar suyun üzerine konur. Bir süre bekleyen kontrplak esnemeye başlayacaktır.
Ya da bu işlemin bir diğer yolu buharlı ütü kullanmaktır. Kaliteli ve sürekli buhar basma özelliği bulunan bir ütü ile de kontrplak bükme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kontrplak bükmenin bir diğer yöntemi ise kontrplağı ıslatmaktır. Örneğin küvetiniz var ise küveti su ile doldurun. Tabi ki kontrplak ıslanma süresi tabakanın kalınlığına bağlıdır. Bu süreyi doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir. Çünkü eğer kontrplak suyun içerisinde gereğinden fazla kalır ise tabakalar birbirinden ayrılabilir. Bu da istenmeyen bir sonuç olur.
Kontrplak ıslatmanın bir diğer ayrıntısı ise sıcak su kullanmaktır. Sıcak su kullanırsanız ıslanma süresi daha kısa olacaktır. Örneğin en az 60 derece sıcaklıkta bir su kullanılmalıdır. Eğer soğuk su kullanırsanız kontrplak ıslanma süresi çok daha uzayacaktır. Bu da işinizi zamanında yapamayacağınız anlamına gelmektedir.
Kontrplak suda kaldıktan bir süre sonra bükülmeye başlar ve en sonunda parçayı istediğiniz hale getirip kullanabilirsiniz.
Dikkat! Kontrplak bükülmesi tek aşamada da gerçekleşebilir birkaç aşamada da gerçekleşebilir. Bu tamamen kontrplağı ne kadar bükmek istediğiniz ile alakalıdır. Eğer az bir bükülme istiyorsanız tek aşamada bunu buharla gerçekleştirebilirsiniz. Fakat eğim açısının yüksek olmasını istiyorsanız buhar işlemini birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
İstediğiniz derecede bükülen kontrplak kurumaya bırakılmalıdır. İstenilen seviyede bükülen kontrplak sabitlenmelidir. Sabitlemenin amacı bükülen kontrplağın tekrar esnemesini engellemektir. Bükülen bölgeler bazı ağır parçalar ile sabitlenerek parça uçları ip, bez ya da bant ile sıkılır.
Kontrplak Çentik Bükme Yöntemi
Kalın bir kontrplağı bükmek istiyorsanız bu yöntemi kullanmanız daha doğru olacaktır. Bu yöntemin bir diğer adı ise insizyon yöntemidir. Genel olarak 17-23 mm kalınlığında bulunan kontrplaklar bu yöntem ile bükülür. Bunun gibi kontrplak levhaları ıslatarak bükmek çok zordur. Fakat gelişen teknoloji bu soruna da bir çözüm bulmuştur ve adına da çentik bükme denmiştir. Konik bir şekle sahip olan bu frezeleme makinası sayesinde çentik bükme gerçekleştirilir.
Dikkat! Kontrplak tabakalar birbirine zıt yönde kesilmelidir. Bu işlem kontrplağın çatlamasını engellemek için kullanılır. Kesilen parçalar daha sonra bükülür ve sabitlenir. Epoksi tutkalı ve PVA malzemeleri kullanılarak bükülen malzeme yapıştırılır. Kontrplağın hem içini hem de dışını keserek bükebilirsiniz. Bu yöntem oldukça kullanışlıdır.
Kontrplak Bükerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Bükülen Kontrplaklar nemsiz ortamda tutulmalıdır. Nem oranının %10’dan fazla olmaması gerekir.
- Kontrplağı bükeceğiz zaman ürün tamamen soğuk olmamalıdır. Buharlama işleminden sonra işleme alınan kontrplak sıcak olmalıdır.
- Birkaç ince kontrplak büküldükten sonra birleştirilirse kalın bükülmüş bir kontrplak oluşturulur.
- Kontrplak hemen kurumayacaktır. Bu yüzden ilk bir hafta kontrplağı sabitlemek için bazı malzemeler kullanmalısınız.
Bükülen kontrplaklar özellikle dekorasyon amaçlı bir çok üründe kullanılabilir. Örneğin ahşap görüntüsünü ve doğallığı seven kişiler kontrplak sandalyeler yapabilir. Ahşap askılar, avizeler de bükülmüş kontrplak kullanılarak yapılır.
Kontrplak günümüzde en çok kullanılan yapı malzemelerinden biridir. Bu yüzden farklı alanlarda kullanmak için bazı işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bugün hep birlikte evde kontrplak bükme yöntemlerinden bahsettik.
Bayou Türkiye’nin en iyi kontrplak tedarikçisi firmadır. Toptan kontrplak almak için ya da kontrplak çeşitleri ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.