Bu yazımız tekne yapmaya yeni başlayan kişiler için bir rehber niteliğinde olacaktır. Bayou olarak siz değerli müşterilerimize tavsiyemiz, tekne ve yatların ahşap kısımlarında kontrplak gibi üst seviye iyi malzemeler kullanmanızdır. Bunun sebebi, teknenizin suyla temas etmesi ve denize yakın yerde muhafaza edileceğini düşünürsek aşırı bir neme maruz kalacağı içindir. Bu yüzden suya ve neme dayanıklı kontrplak malzeme kullanmanız gerekmektedir. Yoksa uzun süre dayanıklı bir tekneniz olmaz.
- Kontrplak tekne yapımı için sizlere önerimiz bu tarz işler için özel olarak imal edilen Okume Marin Kontrplak veya Huş Kontrplak malzeme kullanmanızdır.
- Kontrplak çeşitleri her zaman stoklarımızda hazır bulunmaktadır ve sizlere en kısa sürede gönderimi sağlanmaktadır.
Öncelikle size ahşap malzemesinin tarihçesinden biraz bahsetmek istiyoruz. Ahşap, çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından kullanılan organik bir malzemedir. Yani doğaldır. Doğadan elimize hazır bir şekilde ulaşmaktadır. Geçmişten günümüze kadar ahşap kullanılarak bir çok ürün üretilmiştir ve hala da kullanım alanı genişlemeye devam etmektedir. Belirlenen bir görüşe sentetik malzemelerin kullanımının yaygınlaşması ahşap kullanımını azaltacağı yöndedir fakat bu görüş doğru değildir. Kişi bazlı olarak hesaplanırsa kişi başına düşen ahşap tüketimi her geçen gün artmaktadır. Tabi burada en önemli etken ahşap malzemesinin bir çok verimli ve üstün özelliğe sahip olduğudur.
Günümüzde ahşap en az 6.000 farklı alanda kullanılmaktadır. Tabi burada bizim dikkatimizi çeken konu ahşap tekne yapımıdır. Özellikle kontrplak çeşitleri ahşap tekne yapımı için ilk sırada kullanılan malzemedir.
Tekne yapımı için alternatif birkaç malzeme bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilineni çeliktir. Fakat çelik, çok kolay bir şekilde korozyona uğramaktadır. Bu da teknelerin kullanım ömrünü kısaltmaktadır. Diğer yandan elyaflı plastik malzemeler ise, mor ötesi (UV) ışınlardan etkilenmelerinden ötürü sakıncalıdır. Fiber glass kullanımı, özellikle kalıp yardımı ile tekne kısmının şekillendirilmesinde, hem kolaylık hem de az işçilik gerektirdiği için cazip olmaktadır. Fakat, fiber glass kullanılarak yapılan tekneler, gerek dayanıklılık açısından gerekse seri üretimin kaçınılmaz sonucu olan tekdüze tasarım açısından (aynı tip modelden onlarca, hatta yüzlercesinin olması gibi), tüketiciye monotonluğun verdiği bir itici faktör olarak yansımıştır.
Burada tüketici odaklı düşünmemiz gerekmektedir. Tüketiciye dayanıklı, kaliteli ve farklı tasarımlarda ürünler sunmamız gerekmektedir. Ve burada da ahşap malzemenin karşımıza çıktığını görüyoruz. Ahşap estetik açıdan oldukça güzel ve dayanıklılığı fazla olan bir üründür.
- Sonuç olarak dayanıklı ahşap kontrplak malzemeler tekne imalatında sıklıkla kullanılmaktadır.
Şimdi sizlere kontrplak tekne yapımı hakkında bilgi vermeye başlayalım. Kontrplak tekne yapımı birkaç adımda gerçekleştirilebilen bir alandır.
Kontrplak Tekne Yapımı Aşamaları
- Tekne yapımı için belirlenen plana göre kontrplak parçaları kesilir.
- Kesilen parçaların kenarlarına küçük delikler açılarak montaj aşamasında kolaylık sağlanır.
- Bir tel yardımı ile bu kesilen parçaları birleştirerek montaja hazır hale getiririz. Tıpkı bir yapboz gibi.
- Gerekli montajlar yapıştırıcı malzemeler kullanılarak yapılır.
- Daha sonra kullanılacak malzemeler tekneye taşınır ve tekne kullanıma hazır hale gelir.
Tekne Yapımında Ahşap Malzeme Seçimi
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tekne yapımında seçeceğimiz malzemeye çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Çünkü suya ve neme oldukça dayanıklı olması gerekir bu malzemenin. Günümüzde de tekne imalatı için en çok kullanılan ahşap malzeme ise kontrplaktır. Olması gereken her zaman iyi malzemeler kullanmak ve teknenin daha uzun süre dayanmasını sağlamaktır.
- Ahşap Tekneyi Oluşturan Ana Elemanlar
Bir teknede kesinlikle olması gereken parçalar bulunmaktadır. Şimdi size sırayla bunları açıklayalım. Bu noktada teknenin parçalarını sizlere tanıtarak teknenin montajının daha kolay yapılmasını sağlayacağız.
- Ana posta
- Dış Kaplama
- Omurga
- Balast Omurga
- ŞiyerKuşağı
- Sintine Stringer
- Döşekler
- Kemere
- Güverte altı Tunalisi
- Güverte Kaplaması
- Güverte Stringer Tahtası
- Üst Yapı
- Omurga Yapımı
Omurga teknenin en önemli parçasıdır. Teknenin temel yapı taşıdır. Bir tekne imalatı yapmak istiyorsanız önce omurgasını yapmalısınız. Daha sonra diğer aşamalara geçmelisiniz. Omurga, mümkün olduğu kadar boyuna tek parçadan yapılmalıdır. Ancak 10-15m uzunluğundaki teknelere göre yekpare malzeme (ahşap)bulmakzor olduğu için, maliyeti düşürmek amacıyla boy yönünde yapılan eklemeler gibi enine yapıştırma yöntemi ile de istenilen boyda omurga elde etmek mümkündür. Omurga yapımında kullanılmak üzere genelde Kestane ağacı tercih edilmektedir.
- Balast Omurga
Balast omurga teknenin su yüzeyinde dengeli bir şekilde durmasını sağlayan parçadır. Bu sayede tekne alabora olmaz. Genellikle kurşun ve demir malzeme kullanılarak yapılan balast omurga temel omurgaya somonlu cıvatalar kullanılarak monte edilir.
- Baş Bodoslama ( Teknenin ön kısmı )
Teknenin ön kısmını oluşturan bu parça eğimli bir şekilde imal edilir. Genellikle Meşe, Kestane veya Dişbudak ağacından yapılır. Baş bodoslama ( teknenin ön kısmı ) tek parçadan yapılabileceği gibi, birkaç parçanın da birbirine eklenmesi ile yapılabilir. Tek parça halinde yapılırken 12-16 mm’lik parçalar üst üste tutkallanarak kalıp vasıtasıyla sıkılır. Teknenin ön kısmı iki parçadan yapıldığı zaman ise, her iki parça birbirine tutkal ve cıvatalarla bağlanır.
- Kıç Bodoslama ( Teknenin arka kısmı )
Aynı teknenin ön kısmı gibi kendinden eğimli bir şekilde yapılır. Genellikle kestane veya meşe ağacından yapılır ve omurgaya akrep adı verilen bir bağlantı elemanı yardımıyla bağlanır. Duruma göre tek veya çift parçadan yapılabilir. Çift parçadan yapıldığında tutkal vasıtasıyla birleştirilir ve cıvatalarla sabitlenir.
- Postalar ( Eğriler )
Postalar kendinden eğimli Kestane, Beyaz Meşe, Karaağaç ya da Dişbudak ağaçlarından yapılırlar. Teknenin enine kesitteki formunu oluşturur. Bunu insan bedeninde kaburgaya benzetebiliriz. Teknede kaburga görevini bu eğriler üstlenir.
- Döşekler
Teknenin su altında kalan kısmını oluşturan parçalardır. Teknenin büyüklüğüne göre, ahşap veya ahşap olmayan bir malzemeden yapılabilirler. Burada daha çok meşe, kestane ya da karaağaç kullanılabilir. Döşekler omurgaya tutkal ve vida ile bağlanır. Eğrilere ise, metal döşekler vida veya perçin ile; ahşap döşekler ise 10 mm çapındaki çelik cıvatalarla bağlanırlar.
- Şiyer Kuşağı
Teknenin üst kısmının oluşturulması için yapılan bölümdür. Genellikle montaj sırasında tutkal kullanılır. Kullanılan ağaç cinsleri ise meşe, ladin ve sarıçam olabildiği gibi metal malzeme de kullanılabilir.
Tekne İmalatında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Konstrüksiyon aşaması tekne imalatı için en önemli aşamadır. Teknenin su yüzeyinde kalmasını sağlamak amacı ile bu işlem yapılmaktadır. Bilindiği üzere tekneler su üzerindeyken suyun bir çok fiziksel etkisine maruz kalmaktadır. Bu yüzden teknenin su üzerinde kalan kısmının çok dayanıklı olması gerekmektedir. Bu yapıya teknenin iskeleti denir. Teknenin iskeletini oluşturan bir çok enine ve boyuna yapı elemanları bulunmaktadır. Ahşap tekne konstrüksiyonunda en çok kullanılan birleştirme şekilleri düz birleştirme ve geçmeli birleştirmedir. Bu birleştirmelerde büyük ölçüde yapıştırıcı maddeler kullanılmakta olup, çivi, vida ve cıvata gibi mekanik bağlama elemanları da bunlarla kombine olarak kullanılmaktadır.
- İlk olarak teknenin iskeleti yapılır.
- Daha sonra gövde belirlenmiş olur.
- Sonra güverte kaplaması yapılır.
- En sonda ise teknenin iç alanları ve ince işleri tamamlanır.
İlk aşama olan isketin yapımından sonra teknenin gövdesi oluşmuş olur. Sonraki aşama ise gövdenin ve güvertenin yapımıdır. En son iç tasarım yapılır ve tekne yapımı son bulur.
- Omurga teknenin en önemli parçasıdır. Omurganın hatasız bir şekilde yapılması ve omurga kalınlığının doğru belirlenmesi gerekir. Yonga levhalar üzerine çizilen omurga hattına 2-3 cm. aralıklarla çiviler çakılır. Kalıp yapılacak kereste dikkatlice çivilerin üzerine bırakılarak, çivi izlerinin keresteye çıkması için bastırılır.
- Tekne imalatı yapılırken işçi güvenliği açısından ve parçaların kolay taşınabilmesi açısından sağlam bir iskele yapılmalıdır.
- Teknenin ek yerlerine poliüretan veya epoksi tutkalları kullanılmalıdır. Bu şekilde bağlantı yapılırsa hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır.
- Döşekler omurganın iki tarafında yer alır ve iki parçadan oluşur. Önce bir taraftaki döşek formalara göre işaretlenip istenen şekil el planyasıyla verildikten sonra diğer taraftaki döşek bunun simetriği olacak şekilde ağacın üzerine konulup çizilir. Böylece ölçüleri aynı bir sıra olan döşek çifti elde edilmiş olur.
- Eğer teknenin genişliği çok fazla ise su terazisi yeterli hassasiyeti vermez. Böyle durumlarda hortum terazisi denen bir düzen kurulur. İçine su konmuş şeffaf basit bir hortumdan oluşan bu düzenekte, sancak ve iskele tarafına bir döşek çiftinin (ikiz) aynı yükseklikte işaretlenmiş noktaları arasına bu hortum tutulur ve su seviyesi iki tarafta da noktalarla çakışıyorsa teknenin terazisinde olduğu anlaşılır.
- Ahşap teknelerin su içinde kalan kısımlarının korunmasını sağlamak için bu kısımlara koruyucu bazı maddeler sürülmektedir. Bu amaçla kullanılan yağlıboyaların içerisine bakır bileşiklerinin katılması ile dayanıklılığın artırılması tercih edilen bir yöntemdir. Doğada eğri olarak büyümüş olan kestane ağaçlarından elde edilen ve doğal kurutmaya bırakılan keresteler yukarıda ayrıntılı olarak anlatılan ahşap tekne yapımı sırasında iskeleti meydana getiren postaların ve baş kıç bodoslamanın oluşturulmasında ayrıca iskeletin kaplanmasında kullanılır.
Sonuç olarak;
- Tekne yapımında kullanılacak malzemeler kötü hava koşullarına ve suya dayanıklı olmaldıır.
- Güçlü ve sağlam ağaç türleri seçilmelidir.
- Fiziksel olarak genleşmeyen ağaç türleri seçilmelidir.
- Özellikle su ile temas eden tekne bölümleri kaliteli kontrplak malzeme kullanılarak üretilmelidir.
- Teknenin eğri bölümleri için kullanılan ağaçlar ise düzgün lifli ağaçlar olmalıdır.
- Denizde ahşap ile beslenen canlılar tekneye zarar verebilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için tekne epoksi reçinesi ile emprenye edilmelidir.
Sonuç olarak, hem tekne yapımında kullanılan ahşap malzeme yukarıdaki kriterlere uygun olmalı hem de ahşap tekne taşıyıcı elemanları arasındaki konstrüksiyonel birleştirmeler fevkalade sağlam olmalıdır. Çünkü bu birleştirmelerde oluşacak bir deformasyon, teknenin tamamının hasara uğramasına ve hatta teknenin batmasına bile yol açabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı, ahşap tekne yapımında kaliteli malzeme, iyi bir işçilik ve çok iyi bir konstrüksiyon uygulanmalıdır. Aksi takdirde, telafisi zor ekonomik kayıpların meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır.
Bayou Türkiye’nin en iyi kontrplak tedarikçisi firmasıdır. Türkiye’den tüm dünyaya kontrplak tedariki yapabilme potansiyeline sahiptir. Ahşap tekne yapımı fiyatları ve kontrplak fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Daha fazlası için bizimle iletişime geçiniz.