Marine kontrplak ve MDF arasında kalite, karakteristik, maliyet ve potansiyel kullanım açısından büyük bir fark vardır. Bugün sizlerle bu iki farklı tipte mühendislik ürününü karşılaştıracağız.
MDF Nasıl yapılır?
MDF vs Marin kontrplak
MDF, Medium Density fibreboard kelimesinin kısaltılmış halidir ve kontrplaktan farklıdır. Deniz kontraplak yani marin kontrplak , dış uygulamalarda kullanılan üstün kaliteli bir kontrplaktır.
MDF Nasıl Yapılır?
MDF çok küçük ahşap parçacıklarından (liflerden) yapılır. Bu parçacıklara yapıştırıcı ilave edilir ve karışımlar bu levhaları oluşturmak için yüksek basınç ve sıcaklık altında birbirine preslenir.
Peki Kontrplak nasıl yapılır inceleyelim.
Kontrplak Nasıl Yapılır ?
Kontrplak, ısı ve basınç altında birkaç kat kaplamanın (tahta dilimleri) yapıştırılmasıyla yapılır. Döner kereste kaplamalar, uzunlamasına eksenlerinde ağaç kütükleri döndürülerek elde edilirken, bir kesici kütükleri soyar.
MDF ve Marin Kontrplak Kullanım Alanları
MDF’nin en yaygın kullanımı evler ve ofis mobilyaları üretmektir. Deniz kontrplak, malzemenin suya uzun süre maruz kalacağı uygulamalarda sıklıkla kullanılır. Gemi yapımı ve tekneler için gerekli tüm ahşap işleri gibi deniz uygulamaları için tercih edilen malzemedir.
MDF, genel kullanım açısından maliyetinin düşük olması sebebiyle kontrplaktan çok kullanılır. Çoğu kez, imalatı sırasında dekoratif bir yüzeyle önceden astarlanmıştır. MDF yüzey olarak daha iyi görünüyor, ancak Marine sınıfı kontrplak temel olarak tekne yapımı gibi dış uygulamalar için kullanılır.
Bu levhalar, ahşap elyaftan yapılmış olduğundan, yüzeyde düğüm veya halka bulunmaz. Kontrplak ahşap dilimlerinden yapılır ve bu nedenle düğüm olabilir. Ancak bu yön, kontrplak hazırlanırken kontrol edilir ve böylece kontrplak yüzeylerinde gözle görülebilir bir kusur görülmez.
MDF yapmak için en çok kullanılan reçine Üre Formaldehittir. (Bu aynı zamanda Ticari MR dereceli kontrplak yapımında kullanılan tutkaldır). Deniz marin kontrplak yapımında kullanılan yapışkan, sentetik bir plastik reçine olan uzatılmamış fenolik reçinedir (fenol formaldehit). Genişletilmemiş ve temelde seyreltilmemiş demektir.
MDF levhaları için kalite standartları, Türk Standartları belgesinde ISO: 12406 (düz MDF levhaları için) ve ISO: 14587 (önceden lamine MDF levhaları için) ile belirtilmiştir. Deniz kontrplak için Türkiye Standartları, BIS dokümanında ISO: 710’da detaylandırılmıştır.
Türkiye de çalışan esnafların, genellikle Harici BWR sınıfı kontrplaklarına Deniz tabakası olarak atıfta bulunduğunu unutmayın. Onlara göre Ticari malzeme, MR derecesi anlamına gelir ve Deniz katmanı BWR sınıfı anlamına gelir (kesin olarak bu yanlıştır).
Kontrplak ve MDF hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.